Un fanzine (abreviatura en anglès de “fan” + “magazine”, que es podria traduir com “revista per a aficionats”) és una publicació temàtica realitzada des d’aficionats i per a aficionats a temàtiques alternatives com la ciència-ficció, els còmics o a les subcultures.

A finals dels anys 90 al Saló del Còmic de Barcelona, la secció de fanzines era una zona molt important, era la més autèntica i festiva.

Els fanzines alternatius, on les històries no són pensades per satisfer els gustos d’un mercat, eren lliures i s’hi podien veure tota mena d’històries; algunes més extremes, altres més juvenils, introspectives… Aquestes persones, els autodenominats “fanzineros”, anaven de fira en fira arreu del territori Espanyol: el saló de Madrid, el de Saragossa i el de Sevilla eren els més concorreguts. Avui dia Galícia té una fira important, així com Astúries, Les Balears, València, Navarra…

Iniciatives com AdoboPandora’s box, Crónicas PSN, Ruleta rusa, El listo… van publicar i vendre pels salons els seus fanzines amb una bona acceptació per part del públic.

Poc després, a principis dels anys 2000 van començar a aparèixer el fenomen dels web-còmic que, sent la gran proposta, només en uns pocs casos han arribat a tenir un èxit tan important com perquè el seu autor se’n pugui guanyar la vida. Casos com “Moderna de Pueblo“, “El Joven Lovecraft” o, un èxit més recent com “Croqueta y empanadilla” van engrescar a una gran quantitat d’autors a fer el seu web-còmic.

Hi ha nombroses plataformes web i APP on es pot publicar d’entre les que destaca www.webtoon.com on, a partir de cert nombre de seguidors, la plataforma destina un sou a l’autor perquè mantingui una publicació regular. Les retribucions a partir de 2000 $ al mes (uns 1782,06 €).

Aquest fenomen sempre ha estat vinculat a un àmbit local, difícilment trobem un fanzine que no sigui de la nostra regió en una llibreria. La biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra és l’única a Catalunya amb un destacat fons de fanzines que renoven any rere any.

Recentment el fanzine “Us” de Sara Soler, s’ha convertit en un petit èxit. El fanzine narra amb clau d’humor, la vivència en primera persona de la revelació de la seva parella com a persona transexual i la transformació del seu cos. Aquest fanzine es pot comprar directament a través del perfil de twitter de la mateixa autora.

Tot i les publicacions digitals i els web-còmics, el paper no ha deixat mai de ser l’objectiu per bona part dels autors, fins i tot els que han tingut bones ressenyes amb la seva publicació a la xarxa. De manera que és un fenomen que no ha deixat mai d’existir, ja que qualsevol persona amb un ordinador i no massa coneixements pot maquetar el seu llibre i enviar-lo a una impremta en línia on li enviaran a un cost que pot anar entre 3 € i 10 € un llibre imprès a rústica.

Avui dia qualsevol persona amb un ordinador i una certa traça pel dibuix o l’escriptura i empenta per assolir les despeses i la venda, pot publicar una obra. Hi ha la plataforma www.lulu.com on només cal pujar el nostre document *pdf i ells s’ocupen de la resta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.