La primera màquina per fer paper apareix l’any 1798, però no serà fins que Sealy Fourdriner patenti a Anglaterra la primera màquina que funcioni amb bobina tal com les entenem avui dia. Des del 1810, les màquines Fourdriner encara s’usen avui dia i són unes de les màquines més colossals que existeixen al món. Tenen un funcionament sorprenent; les persones que la veuen funcionar diuen que és hipnòtic veure com flueix el líquid de paper blanc i que en qüestió d’instants solidifica i surt el paper continuo i preparat per la bobina.

Abans d’aquest punt, anem enrere en el temps i anem a la fabricació del paper de forma manual. Fins al s. XIX no existien màquines i per tant el paper no podia fer-se massa gran i la seva qualitat depenia dels materials i de la capacitat que tenia l’artesà de sacsejar el motlle amb la polpa de paper. Deien que era una tècnica que, per fer paper de gran qualitat, calia aprendre al llarg de 30 anys.

El paper necessita una gran quantitat d’aigua, no és d’estranyar doncs que s’origini per primera vegada a la Xina, ja que cal mig milió de litres d’aigua per fer una tona de paper. Així que les primeres i més valorades papereres Europees durant el s. XII, XIII i XIV seran primer a Espanya, a Xàtiva (c. 1150), França a Hérault (c. 1189), Itàlia a Fabriano (c. 1260), Alamània, a Nuremberg (c. 1389) i finalment a Anglaterra, a Hertfordshire (c. 1490).

La fàbrica de paper J. Vilaseca de Xàtiva és la més antiga d’Espanya (1714)

Abans de l’arribada a Europa, passarà per Pèrsia, Aràbia, Egipte i el Nord d’Àfrica. A Orient el paper a l’antiguitat tindrà molta més rellevància que en cap altre continent. Xina serà el país on primer es documenta la seva aparició, després a Corea i finalment a el Japó.

Si volem anar a buscar la primera referència que tenim de l’existència del paper, tot i que segurament no és la primera vegada que es feia servir, hem d’anar a la cort de l’Emperador Ts’ai Lun l’any 105 dC. qui anunciarà oficialment la invenció del paper. Aquell primer paper era fet de gran qualitat amb draps (el millor material per fer-lo) i altres fibres vegetals com el cànem, escorça d’arbre i xarxes de pescar.

Dibuix de com es fabricava el paper al s. II dC.

Existeix un pseudopaper abans, anterior al naixement de Jesucrist. També podem parlar del conegut papir Egipci però, aquest material es fabricava de forma diferent, premsant vegetals, i no el podem considerar pròpiament com a paper.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.