Marc normatiu d’una associació

Catalunya

Llei 4/08, de 24 d’abril, del llibre III del Codi Civil Català, de les persones jurídiques.

Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques (DOGC núm. 5123, de 2 de maig. Versió consolidada). El títol II d’aquesta llei regula el marc principal d’aplicació a les associacions catalanes.

Decret 259/2008, de 23 de desembre, pel qual s’aprova el Pla de comptabilitat de les fundacions i les associacions subjectes a la legislació de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 5288, de 31 de desembre. Versió consolidada).

Llei 21/2014, del 29 de desembre, del protectorat de les fundacions i de verificació de l’activitat de les associacions declarades d’utilitat pública (DOGC núm. 6780, de 31 de desembre).

Decret 6/2008, de 21 de gener, pel qual s’assignen al Departament de Justícia les funcions traspassades a la Generalitat de Catalunya en matèria de declaració d’utilitat pública de les associacions i aplicació dels beneficis fiscals a associacions i fundacions (DOGC núm. 5056, de 25 de gener).

Espanya

Punts importants sobre què és una associació:

  1. Tota associació és una persona jurídica, és a dir, una entitat amb personalitat pròpia, i per tant titular de drets i obligacions, separada del patrimoni dels socis i els fundadors.
  2. Constituïda voluntàriament per tres o més persones per a complir una finalitat d’interès general o particular: en les associacions és rellevant l’existència d’un capital humà, és a dir, els socis són un element fonamental en la constitució d’una associació.
  3. Una associació és una entitasense ànim de lucre: l’absència d’ànim de lucre implica la possibilitat d’obtenir guanys, però amb l’obligació de reinvertir-los en la finalitat social, sense que es pugui repartir en cap cas entre els associats ni cedir gratuïtament a persones físiques determinades o a entitats amb ànim de lucre.

Elements essencials dels estatuts d’una associació

Es podran renovar o modificar un cop l’any després de l’assemblea general anual (l’única obligatòria) i dins dels sis primers mesos següents a la data de tancament de l’exercici. Cal que els canvis els aprovi l’assemblea.

  • Dissolució i destí dels béns sobrants: seguint la normativa vigent.
  • Denominació: ha de ser única, indicar el tipus jurídic i no induir a error sobre la seva naturalesa, finalitats i activitats.
  • Domicili social: ubicat a Catalunya, on l’associació té la seu central o desenvolupa principalment les seves activitats.
  • Durada i inici d’activitats: si no és indefinida, cal especificar la durada i la data d’inici si no coincideix amb l’acta fundacional.
  • Finalitats i activitats: especificació de les activitats per assolir els objectius i l’àmbit territorial d’actuació.
  • Tipus d’associats i requisits: condicions per ser soci, causes de baixa i procediments d’admissió i expulsió.
  • Drets i deures dels associats: incloent el règim disciplinari.
  • Participació del voluntariat: si hi ha persones voluntàries, mecanismes de col·laboració.
  • Assemblea general: regles per a la seva convocatòria i funcionament.
  • Òrgan de govern: normes de designació, renovació i durada del mandat dels membres.
  • Deliberació i acords: procediment per adoptar acords i aprovar les actes.
  • Modificació d’estatuts: sempre s’ha de fer mitjançant l’assemblea general.
  • Règim econòmic: recursos econòmics previstos per al funcionament de l’entitat.

Les associacions han de tenir com a mínim dos òrgans:

  1. Assemblea general: òrgan suprem format per tots els associats, que fixa les línies generals i pren acords.
  2. Òrgan de govern: anomenat junta de govern o junta directiva.

Assemblees

Assemblees: ordinària i extraordinària segons les necessitats de l’entitat.

L’òrgan de govern ha de convocar l’assemblea almenys 15 dies abans, tret que els estatuts permetin un termini més curt o altres mitjans, inclosos els telemàtics. La convocatòria ha d’incloure l’ordre del dia, el lloc, la data i l’hora en primera convocatòria.

Exemple de convocatòria

L’acta

Cal estendre una acta de cada reunió de l’assemblea general. Les actes han de ser redactades i signades pel secretari amb el vistiplau del president i s’han d’aprovar en la mateixa reunió o en la següent.

La junta directiva

Els càrrecs obligatoris que han de compondre la junta directiva són el president i el secretari.

Opcionals: el tresorer, que serà la persona encarregada de la caixa de l’entitat, el vicepresident que substituirà el president en cas que sigui necessari, i els vocals.

Els membres de l’òrgan de govern exerceixen llurs càrrecs gratuïtament, si bé tenen dret a la bestreta i al reemborsament de les despeses efectuades en el compliment de les seves funcions pròpies. Aquestes quantitats, anomenades generalment “dietes”, han de poder estar degudament justificades.

Si algun membre de l’òrgan de govern exerceix funcions de direcció o gerència o altres que no siguin les ordinàries de govern de l’associació, pot ser retribuït, sempre que s’estableixi una relació contractual, incloent-hi la de caràcter laboral.

Els membres de l’òrgan de govern cessen del seu càrrec per mort o declaració d’absència, per incapacitat, venciment del càrrec, renúncia, separació acordada per l’assemblea general o qualsevol altra causa que estableixin les lleis o els estatuts.

Els socis

Les persones físiques han de tenir capacitat d’obrar o almenys catorze anys amb assistència legal si no estan emancipades.

Les persones jurídiques poden constituir associacions si les seves normes ho permeten i l’acord és aprovat per l’òrgan competent.

Els estatuts de l’associació han de regular els requisits per ser soci, el procediment d’admissió, les classes de socis, el règim disciplinari i de pèrdua de qualitat de soci, així com els drets i deures dels socis.

Classes de socis:

  • Soci fundador
  • Soci honorífic
  • Soci genèric