Sovint veiem webs fantàstiques però que tenen parts en anglès o en altres llengües i estrany. Això és degut al tema que usem. La llengua usada sempre és l’anglès i moltes estan traduïes al castellà de manera que ni tan sols hem de configurar-les perquè detecta directament la llengua que hem posat com a estàndard. El problema ve quan la nostra web és en Català perquè malgrat que la comunitat de WordPress en Català és gran, no hi ha gaires plantilles, plugins o altres traduïdes a la nostra llengua. Per solucionar aquesta mancança tenim un plugin molt útil i fàcil d’usar: Loco translate.

Un cop instal·lat i activat…

Anem a (probablement està en llengua anglesa) Translate > New language. Un cop a la pantalla d’opcions de llengües podràs saber si la teva plantilla ja ha estat traduïda a les llengües que el sistema detecti com a defecte. En el meu cas veiem que no hi ha traducció al català però sí una traducció al 100% a l’espanyol.

Primer pas

Un cop triem el català cal que per guardar les cadenes que anem traduint, triem l’opció de Sistema/System. D’aquesta manera, quan es faci una actualització del tema, les traduccions no és perdran. Igualment serà molt recomanable descarregar una còpia de la traducció que hem fet, sigui per distribuir-la lliurement o com a còpia si en un futur es perdés la feina. Més endavant veurem com fer-ho.

Copia de pantalla de Loco translate per WordPress
Copia de pantalla de la configuració del plugin Loco translate per WordPress.

Segon pas

Agafa paper i llapis i fes una gira per la teva web. Anota totes aquelles paraules o cadenes de paraules que necessitis modificar. Si el que vols és traduir tota la web i fer una aportació a la llengua catalana et pots passar per alt aquest pas.

Tercer pas

A la pantalla de traduccions, veiem a la zona B totes les paraules, termes i cadenes que podem traduir del tema. A l’apartat C veiem el que estem traduint i al D hi escrivim la nostra aportació al català.

Des de la zona marcada en verd, controles allò que vols traduir. És a dir, si esculls Themes > La_teva_plantilla podràs accedir a la traducció per aquest espai. Si vols traduïr un plugin has d’accedir-hi des de Plugins > El_plugin_triat.

Si volem només traduir els termes que hem anotat de la nostra web, usem el buscador (zona A).

Copia de pantalla de Loco translate per WordPress.
Copia de pantalla de la configuració del plugin Loco translate per WordPress.

Darrer pas: descarrega una còpia

Per evitar sorpreses, és molt recomanable fer-ne una còpia. Veuràs que a la zona de les traduccions al costat dret d’on tens l’opció de guardar el que anem traduint, dues opcions de descàrrega d’arxiu MO i el guardem. En el cas que amb una de les actualitzacions de la nostra plantilla s’esborrés la traducció que hem fet, només caldrà que pugem de nou l’arxiu a través de l’FTP o un administrador d’arxius d’un servidor a la mateixa carpeta on vam guardar l’arxiu que ha desaparegut. Per saber on es trobava hem d’anar a on ens indiqui a l’apartat File info.

Copia de pantalla de Loco translate per WordPress.
Copia de pantalla de la configuració del plugin Loco translate per WordPress.

1 comentari


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.