Quantes vegades he sentit aquesta frase “acabo de muntar un negoci, em fas un logo?” I voldria dir-li algunes coses que caldria considerar abans de posar-nos a treballar. Per això he volgut agrupar-les en aquest post i espero que, si estàs buscant algú que et “faci un logo” pel teu nou negoci o activitat, et siguin d’utilitat alhora de fer un encàrrec i, a més a més, possiblement t’ajudi a estalviar uns diners sense renunciar a un treball totalment professional.

imatge corpo coca cola

Anem per pams, primer de tot cal preguntar-te a tu mateix què és el que vols realment? Potser et sobta aquesta pregunta tenint en compte que ja hem parlat de “fer un logo”, però és que habitualment el concepte “logotip” s’utilitza erròniament i potser el que tu vols no és exactament un logotip. Les grans empreses tenen una imatge corporativa on s’incorporen un seguit d’elements, entre ells i el més visible seria el que popularment anomenem “logotip” però realment es tracta d’un conjunt d’elements :

bioTe
El logotip (compost de paraules), isotip (d’imatges) i l’isologotip (combina tipografia i imatge). El logotip ha de ser comprensible pel públic i atractiu per als potencials clients. Per això, en el moment del disseny, haurà de considerar tant a la seva clientela com a la competència, i el missatge o idea que vol transmetre.

Així doncs és molt possible que el que tu vulguis és un isologotip o, si amb el text en fas prou, llavors sí, pots demanar un logotip.

Una imatge corporativa completa, amb el seu llibre d’estil, acostuma a tenir un cost força elevat, ja que la seva elaboració conceptual no és gens fàcil. Cal tenir en compte molts paràmetres i el procés pot durar força setmanes, ja que la part creativa que hi ha darrere és molt gran. Hi participen des de dissenyadors gràfics fins a psicòlegs, perquè et facis una idea. Un altre dia ja en parlarem.

Moltes empreses, amb el temps i a mesura que creixen, renoven la seva imatge. De manera que no pateixis si creus que podries quedar-te curt si encarregues només una part d’aquests elements. Realment no necessites gastar-te una xifra de tres zeros elaborant un llibre d’estil de 100 pàgines amb les indicacions de com usar la teva identitat, si tu el que vols és muntar una petita botiga, negoci o oferir els teus serveis a escala local o per internet amb un abast, de moment, força modest.

Si encara vols pactar una millor tarifa, pren nota del que el publicista o dissenyador gràfic comptabilitza en el seu pressupost i que et podries arribar a estalviar. Els terrors del professional que t’atén, i que encareix el preu final, són dos: les proposes obertes sense referències i els canvis que puguis demanar a darrera hora.

Posem el cas que decideixes convidar a sopar per 4 amics teus i els preguntes què els ve més de gust. Ells saben que ets un bon cuiner o cuinera i et contesten “tu mateix, sorprèn-nos”. Davant la confiança que et donen, t’esforces a fer el millor sopar amb les millors receptes que coneixes. Tot té un aspecte exquisit, n’estàs molt satisfet i convençut que agradarà, però un cop els plats a taula descobreixes que dos dels teus amics són intolerants a alguns dels ingredients, un altre no menja carn i el quart resulta que li sembla tot molt bé però no li convenç la presentació i hi troba a faltar alguna cosa. Quin desastre… 

friends-581753_960_720

Està clar que no és el mateix uns amics que tu convides a fer un mos, d’uns clients que et paguen per una feina. Però aquest símil que et plantejo és perquè et facis una idea de les hores que et podries haver estalviat si els teus amics t’haguessin orientat en els seus gustos des d’un començament. I si, en el cas de l’amic que hi troba a faltar quelcom, si haguessis pactat un número d’ingredients alternatius a veure si, entre tots dos, trobeu allò que fa falta. Doncs aquestes hores són les que, ben gustosament el publicista o dissenyador, et pot rebaixar si, des d’un primer moment, participes activament en el disseny de la imatge corporativa que vulguis.

Mira de pactar un preu facilitant-li tu un petit esbós o algunes mostres orientatives de com t’agradaria que fos el resultat final.

I per últim, i no menys important, cal dir-te que tot i ho tinguis molt clar, deixa’t assessorar. A vegades veiem coses que ens fascinen que han fet a altres empreses i volem quelcom semblant, però pensa que sovint hi ha qüestions ja siguin tècniques, com de percepció que potser a tu et poden passar per alt i que el professional coneix molt bé. Permet que el professional tingui la darrera paraula.

Aquí tens alguns consells per fer el teu esbós pràctic per pactar un millor preu:

Sobre els colors busca sempre la simplicitat i deixa’t assessorar sobre aquells colors que puguin ser estridents, o si cal que ho siguin, que s’adiguin entre ells. Pensa que hi ha colors que no s’imprimeixen bé o que poden crear un efecte òptic no desitjat en pantalla. Cal que tinguis present també que les ombres i els efectes de degradat cal usar-los amb mesura.

No usis fotografies. Si l’ús d’una imatge fotogràfica és imprescindible, deixa’t aconsellar pel dissenyador sobre com vectoritzar-la o retocar-la de manera que es vegi de la millor manera en qualsevol mida i format. Hi ha moltes maneres de fer-ho.

Vectorial és millor que mapa de bits. Què vol dir això? Doncs que no demanis, ni deixis que et facin un imagotip o logotip amb Photoshop (o programa de treball amb mapa de bits). Demana un professional que estigui acostumat a treballar amb Illustrator (o qualsevol altre programa que treballi amb agilitat eines vectorials). Una imatge vectorial pot ampliar-se o reduir-se a qualsevol mida sense perdre qualitat i pesa molt poc. Més informació en aquest post.

logo-2724500_960_720A veure, cal aclarir que Photoshop també treballa vectorial, però et comento això perquè et pot servir com a pista per saber si la persona que et farà la feina és algú que sap el que està fent. Cal que ho tinguis en compte davant aquelles ofertes d’amics o familiars a fer-te la feina.

Potser si no estàs avesat a qüestions gràfiques, això et costi una mica entendre però aquí et plantejo un altre cas pràctic per entendre la importància de demanar una feina vectoritzada. Suposem que muntes una botiga on vens te de cultiu ecològic i pastes artesanals. Suposem que et dius BioTe i el teu isotip és una fulla de te. Suposem que t’han fet en mapa de bits un isologotip amb unes mides perfectes per un flyer en paper, que vols distribuir.

Sin título-1 Així es veurà amb les mides aproximades a mig full de paper.

Ara bé, suposem que també vols encarregar un vinil pel vidre de la teva botiga perquè alhora serveixi per fer-te conèixer a tots aquells que passin pel carrer. El vidre fa 2 metres d’ample.

Sin título-2 Així es veurà una imatge en mapa de bits un cop l’engrandeixis.

No es veu bé, oi? Doncs aquesta mateixa feina feta vectorialment no es veuria borrós; es veuria perfectament, ja que no té pèrdua de qualitat.

Una darrera recomanació és que paguis una mica més i demana els originals. Normalment el dissenyador no està obligat a entregar els formats nets (*ai) però sí que et pot sortir a compte pagar una mica més perquè te’ls ofereixi. Si en un futur vols renovar la teva imatge, et pot ser de gran utilitat.

Ara ja tens tot el necessari per anar a encarregar la teva imatge corporativa. Recorda que sempre pots optar per una feina més completa i exhaustiva amb un equip de professionals en una empresa de publicitat, però si el que vols és només un simple “logo”, ja saps que pots demanar i com demanar-lo.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.