El host 100% gratuït

Si és tan senzill fer una web perquè els professionals cobren els preus que cobren? Aquests tutorials o cursos sovint ens donen la falsa sensació que tot és molt senzill i que els dissenyadors web ens prenen el pèl. No és així. És veritat que els darrers anys el perfil del professional web ha pogut variar i que ja no cal ser un expert en HTML, CSS i JavaScript (o PHP que és el llenguatge en WordPress està programat, majoritàriament) però hi ha una cosa que les màquines difícilment podran substituir mai: el bon disseny i la creativitat. És aquí on hi ha el gran repte i és on pararem més atenció.Parlarem de procés creatiu i de com WordPress i Elementor (altres recursos de disseny), ens poden facilitar la feina.

Iniciem un seguit de post a tall de minicurs sobre com fer la nostra pròpia pàgina web a un cost de 0 euros anuals i sense necessitat de saber res sobre llenguatges web. Accés ràpid als apartats:

Com obtenir host gratuït?
Parlem una mica més de preus i de serveis del teu host, si vols pagar
El domini, una part important que cal que coneguis (perquè segurament serà l’únic que sí que hauràs de pagar)
No et recomano per cap concepte…

Abans de res cal que us fixeu molt bé la data d’avui i la data que va ser escrit aquest post perquè heu de tenir en compte que a més de dos anys (i estem sent generoses), la tecnologia varia i apareixen recursos nous millors que podeu usar.

Un cop fet aquest advertiment, que per la vostra web només necessiteu conèixer 3 conceptes:

  1. Host
  2. WordPress
  3. Elementor

Així doncs comencem pel host: allotjament web (o hosting com es coneix popularment). Ho sentim molt; és la part menys creativa.

Sovint no es coneix com funciona una web i molt menys WordPress. Una web no deixa de ser un petit programa en línia de codi (malgrat que HTML i CSS no es considerin codi pròpiament dit).

Aquest codi cal que l’enviem a la màquina i que, perquè tothom del món hi pugui accedir a través de la seva adreça (el domini*1), cal que estigui disponible 24/365 en un tall de memòria virtual que vindria a ser el host. Si volguéssim podríem tenir el nostre propi servidor de host tenint un ordinador encès i amb connexió a casa nostra sempre però això, si no ets un expert, és més complexa del que pugui semblar. Per aquest motiu recorrem a un servei de host a una empresa.

Aquest servei, com bona part d’empreses que ofereixen els seus serveis a internet, opten per la modalitat d’oferir alguns recursos gratuïts a particulars o petites empreses, i de pagament quan creixem i necessitem millorar el nostre servei. Què cal que mireu d’un servei de host virtual? Us recomano que opteu per una empresa que donin el servei d’instal·lació automàtica de WordPress. Aquí parlarem de Hostinger perquè és la que coneixem millor i fins i tot us podem parlar d’alguns preus i serveis que ofereixen més concrets.

Com obtenir host gratuït?


Hostinguer.com és una empresa que ofereix els seus serveis arreu del món. A mesura que va anar creixent va adonar-se que no li sortia a compte emmagatzemar plataformes gratuïtes juntament amb els que no ho són i va crear una submarca només per comptes gratuïtes: 000webhost.

1. Busca l’apartat de 000webhost i obra un compte allà o vés directament a 000webhost.

2. Busca l’instal·lador automàtic de WordPress. Això és important: evita instal·lar-lo pel teu compte encara que trobis tutorials de com fer-ho. T’asseguro que si sabessis tot el que pot arribar a anar malament, sobretot pel que fa a la base de dades (concepte que gràcies a l’instal·lador automàtic no necessites conèixer), ni et passaria pel cap. No val la pena el patiment.

3. Configura seguint pas a pas el que et demana WordPress. Evita posar nom a la teva web, de moment. Al següent post començarem a parlar de WordPress, d’elecció d’un nom i de com començar a plantejar el disseny de la nostra web en l’entorn WordPress.

Ens quedem aquí:

Parlem una mica més de preus i de serveis del teu host


Host i serveis de pagament a Hostinger: el host et pot sortir per menys de 100€ anuals. El servei ha anat millorant i avui dia és notable, ja que al començament val a dir que tot i ser molt econòmic tenia moltes deficiències. Té un instal·lador molt correcte que instal·la automàticament qualsevol plataforma CMS*2 (Content Management System o Sistema de Gestió de Continguts).

Si pagues tindràs també un instal·lador de Certificats de seguretat (resumint: el que fa que aparegui el cadenat a la barra de l’adreça web i que farà més seguir la teva web en cas que vulguis convertir-la en una botiga on-line). Es pot obtenir un certificat de seguretat gratuïtament però pel que costa, uns 15€ per sempre, et pots estalviar la instal·lació manual, que acostuma a ser força feixuga i pot ser catastròfica si no tens coneixements web.

Per una web o blog personal, no cal però si vols una web on es pugui fer compres, t’ho recomano. De ben segur t’estalviarà problemes.

El domini, una part important que cal que coneguis (perquè segurament serà l’únic que sí que hauràs de pagar)


El domini és com es diu l’adreça web, el www.latevaweb.com Hostinguer i WordPress et dóna una adreça que tu només pots personalitzar una part. Serà una adreça perfectament vàlida però “lletja” i difícil de recordar. No hi ha cap inconvenient que l’usis però has de saber que fa lleig.

Et recomano que sigui en l’únic que inverteixis, ja que és l’únic que els altres poden saber si és de pagament o no. A més a més, avui dia cada vegada costa més trobar dominis lliures i, a no ser que sigui el teu nom i cognom o una marca inventada, podries trobar-te que està ocupada. Fes la prova aquí.

No et recomano per cap concepte…

Si us plau, no usis WIX per fer la teva pàgina web. L’empresa WIX són molt insistents en la seva publicitat però t’asseguro que hi ha opcions mil vegades millors. Només la versió gratuïta d’Elementor (en parlarem més endavant de forma extensa) li dóna mil voltes a la seva capacitat d’adaptació i configuració.

És molt probable que et recomanin moltes opcions vàlides per fer una web gratuïta. No t’enganyem, ni tenim cap interès a arribar-te a convèncer que el que t’expliquem nosaltres és el millor. Nosaltres no cobrem res ni de Hostinger, ni de WordPress ni d’Elementor, ja ens agradaria 🙂 Ara bé, si és cert que hi ha moltes altres opcions interessants, t’assegurem que cap d’elles és WIX.

No et compliquis la vida amb una plantilla de WIX que no podràs modificar facilment i que, perquè et quedi tal com tu vols, et farà suar per molt que a la publicitat surti un noi o una noia la mar de somrients.

*1. Us recomanarem que invertiu uns 20 € anuals per comprar el domini que és l’únic que no es pot obtenir de forma gratuïta però, mentre no ho desitgeu, la vostra web pot ser a cost 0. En parlarem més endavant.

*2. WordPress és un CMS, el més conegut, però n’hi ha molts més. Si no tens interés en el món de les plataformes i els llenguatges web, et recomano que no et compliquis i que usis WordPress i prou. Jo he estat i encara sóc molt fan de Blogguer per la seva capacitat de trastejar directament el codi però potser ara mateix no seria la millor opció.

3 comentaris