Què és i com puc preparar un webinar amb eines gratuïtes?

Nivell de coneixements tecnològics necessaris
20%

Un webinar és un seminari en línia o una presentació interactiva que es transmet a través dInternet. Pots fer servir eines gratuïtes per preparar i presentar un webinar de manera efectiva.

A continuació, us proporcionaré una guia pas a pas per organitzar un webinar utilitzant eines gratuïtes:

Abans del webinar

Definiu el tema

Trieu un tema rellevant i d’interès per a la vostra audiència. Assegureu-vos de tenir coneixements sòlids sobre el tema i la capacitat de presentar-lo de manera clara.

Presentació d'un nou canal de YouTube

Al llarg d’aquest post definirem un exemple per un seminari web on presentarem un nou canal de YouTube sobre Mitologia Catalana.

Selecciona una plataforma de webinar

Hi ha diverses opcions gratuïtes disponibles, com ara Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Jitsi Meet, entre d’altres. Investiga i tria la plataforma que s’adapti millor a les teves necessitats en termes de característiques, capacitat de participants i facilitat d’ús.

Registra’t a la plataforma que hagis seleccionat i configura el teu compte. Assegureu-vos d’explorar les diferents opcions i ajustaments per familiaritzar-vos amb la interfície i personalitzar la vostra configuració.

Planifica la durada i el format

Decideix la durada del webinar i el format que utilitzaràs. Podeu optar per una presentació individual, una conversa en format d’entrevista o fins i tot un panell de discussió amb diversos presentadors.

Pre-gravat

En directe

Crea el contingut

Prepara la teva presentació en funció del tema escollit. Organitza les teves idees, crea diapositives si cal i assegura’t d’incloure contingut rellevant i visualment atractiu. Considera la possibilitat d’incorporar exemples pràctics, estudis de cas o donem en viu per fer el webinar més interactiu.

Promoció les xarxes i registre

Anuncia el teu webinar a les teves xarxes socials, lloc web i altres plataformes rellevants. Creeu un formulari de registre perquè els participants s’inscriguin. Podeu utilitzar eines gratuïtes com Google Forms o Typeform per crear formularis de registre.

Prepara la teva estratégia

Si el que vols és aconseguir els contactes de persones interessades en el tema que tractaràs, cal que preparis un canal a part per aquesta fita. El més important és que si vols guardar les dades d’aquestes persones inscrites per després posar-te en contacte amb elles, cal que tinguis present la llei de protecció de dades. Cal que aquestes persones, quan s’inscriguin, tinguin molt clares les condicions.

La llei de protecció de dades

  • Si tens web pots crear una landing page amb un formulari
  • Pots crear un formulari de Google per recollir les dades en un Excel

Llei de protecció de dades: Cal que hi hagi una acció que explícitament autoritzin el permís a formar part d’una base de dades. Cal que indiquis què faràs amb aquelles dades i sobretot, cal que indiquis un mail on poden modificar o eliminar aquestes dades.

Configura la sala de webinar i fes una prova prèvia

Abans del dia de l’esdeveniment, configura la teva sala de webinar segons les opcions disponibles a la plataforma que vas triar. Assegureu-vos d’habilitar les funcions necessàries, com ara àudio, vídeo, xat i compartició de pantalla, segons les vostres necessitats.

Abans del webinar, fes una prova per assegurar-te que tot funcioni correctament. Verifica la connexió a Internet, l’àudio i la qualitat del vídeo. Convida un amic o col·lega a unir-se a la prova i fa una simulació per detectar possibles problemes.

Durant el webinar

Presenta el webinar i posar a tothom en context de les possibilitats d'interacció que disposen

Arribat el dia del webinar, inicieu la sessió a l’hora programada. Saluda els participants, presenta el tema i segueix el flux de la teva presentació. Utilitza diapositives, comparteix la teva pantalla si cal i mantingues una comunicació clara i fluida.

Interactua amb els participants

Fomenta la participació de l’audiència durant el webinar. Respon preguntes, habilita la funció de xat perquè els participants puguin fer comentaris i crea moments per a la interacció, com ara enquestes o preguntes obertes.

Després del webinar

Grava el webinar

Si la plataforma ho permet, grava el webinar perquè el puguis compartir posteriorment amb aquells que no van poder assistir o per a futures referències.

Avalua i millora

Després del webinar, recopila comentaris i fes una avaluació

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.